Zwangerschap, geboorte en trauma
In de meeste gevallen verlopen de zwangerschap en de bevalling ongestoord en zonder grote complicaties.
Uit onderzoek in verschillende Europese landen blijkt echter dat 2 tot 9% van de vrouwen na de bevalling last krijgen van ernstige stressgerelateerde klachten (PTSS). Als belangrijke risicofactoren worden genoemd: negatieve ervaringen gedurende de bevalling, het bevallen via een keizersnede, gebrek aan ondersteuning en dissociatie. Daarnaast wordt gemiddeld 15% van de vrouwen depressief gedurende de eerste 12 maanden na de geboorte van een kind.
Niet iedereen ervaart de zwangerschap of het krijgen van een kind als een trauma. Dit is onder andere afhankelijk van de wijze waarop mensen omgaan met stressvolle gebeurtenissen, de wijze waarop de zwangerschap tot stand is gekomen, de mate van sociale steun en eerdere traumatische ervaringen van de persoon zelf.
Een heftige gebeurtenis als een bevalling maar ook de zwangerschap zelf kunnen ook als trigger werken waardoor eerdere traumatische ervaringen worden geactiveerd. Je kunt dan opnieuw last krijgen van die oude, onverwerkte gebeurtenissen.
Als problemen bij de zwangerschap of een bevalling iemand zodanig in beslag blijven nemen dat zij moeite heeft met functioneren en genieten van het dagelijks leven, kan ondersteuning van buitenaf daarbij helpen.
Met een behandeling als EMDR kan de gebeurtenis beter worden verwerkt en kan het een groot deel van zijn lading verliezen. Hierdoor wordt het mogelijk om neutraler over de ervaringen te denken en te spreken. Het kan dan blijken dat onderliggende patronen en eerdere traumatische ervaringen een bijdrage leveren aan de ervaring van de zwangerschap en de bevalling. Door hier inzicht in te krijgen kun je sterker worden en je beter gaan voelen. In de meeste gevallen is een dergelijke behandeling kortdurend en effectief.
Rob de Leeuw.
T: 06-3732.4426
E: robdeleeuw@hetnet.nl