Sta!

Studie gerelateerde problematiek als faalangst

Veel mensen zijn bang voor gezichtsverlies en worden daardoor bang om te falen. Je wil laten zien dat je het zelf kunt en je wil jezelf en anderen niet teleurstellen. Daardoor ga je al snel in de “wat als het niet lukt modus” zitten. Je maakt je druk om dingen waar je geen invloed op hebt, zoals de gedachten van anderen. Een van de dingen die je meteen kan doen is: ‘Je niet druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt en je concentreren op de dingen waar je wel invloed op hebt.’

Lees meer

Veel mensen zijn bang dat iets wat ze graag willen niet zal lukken, of dat zij niet succesvol zullen zijn in wat zij willen doen. Ze zijn bang wat anderen ervan zullen vinden als zij hun doel niet halen. Ook zijn mensen vaak bang dat de uitkomst niet is wat zij ervan hadden gehoopt en dat zij tijd, geld en energie hebben verspild en er uiteindelijk niets, of onvoldoende voor terugkrijgen.

In de stress raken of angstig worden omdat je een proces niet kent of begrijpt, is een veel voorkomend probleem. Je denkt dan al snel dat je het toch niet kunt of dat het te moeilijk voor je zal zijn.

De pijn om iets te gaan verliezen of ergens niet in te slagen kan voor veel mensen heel angstig zijn. Denk maar aan het mogelijk verliezen van je werk, partner of het niet halen van een tentamen. De reden dat dit zo stressvol en angstig kan zijn komt door de daarbij horende gevolgen.

In veel gevallen liggen traumatische gebeurtenissen ten grondslag aan faalangst. In combinatie met traumagerichte coaching of een traumaopstelling kan EMDR een krachtig hulpmiddel zijn om faalangst te bestrijden en vergt meestal geen lange therapie. In combinatie met systemische coaching en counseling kan meer inzicht worden verkregen in achterliggende factoren en zo de oorzaak worden aangepakt. Dit kan zowel face to face als online.

Back to Top