Een basis voor paniek
Iedereen kent angst en dat is maar goed ook want angst kan functioneel zijn om te overleven en je grenzen te bepalen.
Jammer genoeg kan angst ook een eigen leven gaan spelen en zelfs omslaan in blinde paniek. In dat geval wordt de angst disfunctioneel en belemmert het je in je functioneren. Het kan je zodanig belemmeren dat je steeds moeilijker kunt functioneren in het dagelijks leven.
Zo kan het zijn dat je angstig wordt in grote gezelschappen, afgesloten ruimten of juist tijdens het wandelen in het bos. Wat niet bijdraagt aan een oplossing is dat mensen zich vaak schamen voor hun paniek en die daarom vaak wegstoppen als een soort geheim. Daardoor kan de angst je steeds meer in beslag gaan nemen en kunnen panieksituaties gaan generaliseren. Je ervaart dan in steeds meer situaties paniek en het dagelijks functioneren wordt steeds meer ingeperkt. In veel gevallen ontstaat er angst voor mogelijke nieuwe angstsituaties.
Tijdens de behandeling van angst en paniekstoornis merk ik geregeld, dat er iets onder de klachten lijkt te liggen, iets dat kan hebben bijgedragen aan het ontstaan van de klachten. Als dat past en een client staat er voor open, kan een systemische aanpak, bijvoorbeeld in de vorm van een tafelopstelling, vaak snel duidelijkheid geven over factoren die hebben bijgedragen aan het ontstaan van een angst/paniekstoornis. Dergelijk inzicht kan preventief werken en kan voorkomen dat iemand later opnieuw last krijgt van paniekaanvallen.
Een veelgebruikte en effectieve behandeling voor een paniekstoornis is EMDR.
Door de EMDR wordt de emotionele lading van situaties die leiden tot paniek in korte tijd afgezwakt en wordt het mogelijk aan die situaties te denken zonder in paniek te raken. EMDR en systeemtherapie zijn kortdurend, vullen elkaar aan en versterken elkaar.
Heb je interesse of heb je nog vragen, neem dan gerust contact met me op en/of kijk op mijn website: www.sta-1.nl
Rob de Leeuw.
T: 06-3732.4426
E: robdeleeuw@hetnet.nl