Sta!

Training opstellingen online 2.0

Leuk dat je er over denkt om je horizon te verbreden met online werken, mogelijk ben je daartoe aangezet door de corona maatregelen. Het is in ieder geval een heel goed idee. Online opstellen biedt vele voordelen boven het face to face werken en is net zo intiem en diepgaand als een live opstelling.

Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen ook online gaan werken. En dan niet als doel op zich, maar als welkome aanvulling op de reguliere face to face zorg. Zeker nu steeds meer blijkt dat dat onderdeel wordt van het nieuwe normaal.
Binnen de GGZ, de medische en de paramedische zorg is en wordt de laatste tijd steeds meer geëxperimenteerd met online behandelen. In de meeste gevallen werkt het heel goed, al vergt het wel de nodige aanpassingen.

Mijn ervaringen met online behandelen, coachen en opstellingen zijn heel positief. En dat geldt ook voor de ervaringen van cliënten en representanten.
Zowel tafelopstellingen, klassieke familieopstellingen, als traumaopstellingen (IZR/IoPT) werken heel goed online.                          

Online opstellen is anders en er zijn uitdagingen, maar er zijn vooral ook veel voordelen. 
Zo is de concentratie en de focus van deelnemers aan een online opstelling mogelijk nog groter dan live, is het overzicht van wat er in de opstelling gebeurt voor iedereen gelijk en optimaal en lijkt de informatie uit de opstelling soms dieper binnen te komen en beter te beklijven.
Deelnemers, zowel vraagstellers, representanten als toeschouwers hebben vergelijkbare ervaringen als in een fysieke opstelling.

Voor online opstellingen heb ik mijn eigen systeem ontwikkeld samen met Francisca Frenks van XWebinar. Een systeem dat geweldig werkt voor zowel online tafelopstellingen als voor online opstellingen met mensen als representanten/resonanten.

De training is op maat, individueel en bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Technische informatie over het werken met het online programma. Het programma werkt via Zoom en Google, is gebruikersvriendelijk en laagdrempelig. 
  • Met het programma kunnen zowel de begeleider als de vraagsteller maar ook de representanten/resonanten, figuren zelf bewegen en manipuleren in hetzelfde veld.
  • Je kunt voor de training en voor je eigen sessies de gratis versie van Zoom gebruiken. Dat geldt in ieder geval voor de individuele 1 op 1 opstellingen, je hebt daarbij geen tijdslimiet. Verdere achtergrondinformatie over het gebruik van Zoom onvang je in de training.
 • Veel tips en tricks over online werken in het algemeen en systemisch werken in het bijzonder.
 • Informatie over wat er anders is online dan face to face en hoe je dat oplost.

 • Het werken met een individuele ‘Tafelopstelling’
     o klassieke familieopstelling 
     o IZR/IoPt Traumaopstelling
 • Werken met opstellingen met een groep representanten/resonanten 
     o klassieke familieopstelling 
     o IZR/IoPt Traumaopstelling.
 • De training hoeft niet alleen te gaan over technische vaardigheden en kan worden aangevuld met het persoonlijk ervaren van en oefenen met opstellingen.

Daarnaast ontvang je na de training:

 • Een uitgebreide beschrijving van de stappen en aandachtspunten voor verschillende opstellingen (work-flow).
 • Een basisset met figuren zodat je direct met het programma aan de slag kunt en uitleg hoe je het programma verder kunt aanpassen, aanvullen en personaliseren.
 • Eenvoudige informatie voor de client over hoe hij of zij zich kan voorbereiden op de sessie.

Afhankelijk van je ervaring en belangstelling besteden we meer of minder aandacht aan bepaalde onderdelen.
Je leert en ervaart wat het is om een online opstelling te doen, individueel en met menselijke representanten of resonanten.
Daarnaast is het mogelijk als representant (of resonant) deel te nemen aan een online opstelling.

De basistraining duurt anderhalf uur en kost 150 Euro.
De uitgebreidere training omvat twee sessies van anderhalf uur (hierin meer demonstratie en zelf oefenen en ervaren) en kost 270 Euro.
Uiteraard kan de training in overleg worden uitgebreid of aangevuld met extra sessies.

Als je nog vragen hebt of je op wil geven voor de online training kan dat via de mail of het contactformulier op deze website. 

Back to Top